Că matcha este un ceai ce poate fi consumat de către adulți aproape fără rezerve, este un fapt bine cunoscut deja pentru că s-au scris foarte multe rânduri despre beneficiile acestei specialități de ceai verde pentru cei trecuți de vârsta adolescenței. Însă despre consumul matcha în rândul adolescenților s-a vorbit mai puțin și multă lume se întreabă cât de indicată este matcha la această vârstă. Răspunsul scurt este: adolescenții pot și ar trebui să consume ceai matcha. În prezentul articol ne propunem să vă spunem și de ce.
Ce este și ce conține matcha
Cuvântul japonez ”matcha” înseamnă pudră de ceai verde și descrie perfect acest ceai. Matcha este rezultatul măcinării frunzelor de ceai până la transformarea lor într-o pudră fină, de un verde intens și vibrant. Ca urmare, atunci când beți matcha, nu beți o infuzie de frunze așa cum se întâmplă în cazul celorlalte ceaiuri fie ele verzi sau negre, ci consumați frunza de ceai în întregimea ei. Ca urmare, ingerați toți nutrienții din frunzele de ceai verde dar în cantitate mult mai mare decât în cazul oricărui alt tip de ceai. Cantitatea și varietatea de substanțe benefice prezente în matcha au făcut ca acest ceai să fie considerat un superaliment. Vă lăsăm mai jos o listă scurtă a nutrienților prezenți în matcha:
-
L-teanina: amino acid cu efect calmant – între 10 și 20 mg de l-teanină/ g
-
Teină sau cafeină: între 19- 44 mg de cafeină/ g
-
EGCG: antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii – aprox. 35 mg/ g
-
Clorofilă – 10 mg/ g
-
Fluor: între 3 și 4 mg/ litru de ceai matcha
-
Vitamina E, vitamina C
-
Potasiu, magneziu, calciu, zinc, fosfor
-
Acizi grași nesaturați: acid oleic, acid linoleic
Cantitățile de nutrienți variază în funcție de calitatea matcha dar și de gradul matcha. Altfel spus un matcha autentic japonez va avea o concentrație de nutrienți mult mai mare decât un matcha de calitate slabă. Gradul ceaiului matcha la care făceam referire mai sus este un alt factor care impactează concentrația de nutrienți din bolul de matcha. Un matcha de grad culinar va avea mai puțini nutrienți decât un matcha tradițional sau ceremonial.Toate aceste tipuri de matcha le găsiți în shopul Matchabar.ro și este important să știți că această clasificare face referire la scopul în care diferitele tipuri de matcha au fost produse. Concret, matcha Tradițional și matcha Ceremonial sunt tipuri de matcha obținute din prima recoltă a anului, din cele mai fragede frunze de Camellia sinensis și sunt destinate preparării de matcha după metoda tradițională japoneză, fiind de calitate superioară. Matcha de grad culinar superior (Premium Cold, Smooth) este ideal a fi folosit pentru combinații de băuturi pe baza de matcha, iar cel culinar standard (Daily) este un matcha destinat exclusiv folosirii în bucătărie, în tot felul de rețete deoarece este obținut din frunze cu o concentrație mai mică de nutrienți – din a doua sau combinații din a doua și a treia recoltă a anului.
Beneficiile matcha pentru adolescenți
Nu există o vârstă minimă stabilită în mod științific pentru consumul de matcha. Majoritatea specialiștilor recomandă consumul de matcha după vârsta de 12 ani, din cauza concentrației de cafeină. Este bine însă de știut că un bol de matcha care conține 2 g de pudră are mai puțină cofeină decât anumite băuturi răcoritoare pe care foarte mulți copii le beau zilnic! Acestea fiind zise, fiecare părinte decide care este vârsta la care copilul său poate începe să consume matcha. Noi vă arătăm în continuare de ce matcha ar trebui inclusă în dieta adolescenților.
Matcha îmbunătățește capacitatea de concentrare și atenția și are efect relaxant, combătând anxietatea și stresul. Acest efect se datorează în principal combinației dintre cofeină care este un neurostimulator și l-teanina care are efect calmant. Așadar consumul de matcha în perioada examenelor, atunci când adolescenții sunt supuși la presiuni destul de mari și trebuie să susțină un ritm de învățare intens, nu poate fi decât benefică. Mai ales că, un bol de matcha (aproximativ 2g de pudră de ceai verde) va asigura un nivel de energie ridicat pentru o perioadă mai mare decât cafeaua, inducând în același timp o stare de calm și relaxare.
Matcha este foarte benefică pentru sistemul imunitar – aspect relevat în cadrul mai multor studii și teste clinice.Catechinele și antioxidanții din matcha au efecte antiinflamatoare și antivirale și sunt eficiente în combaterea virusului gripal, al virusului hepatic sau adenovirusului.
Matcha are efect hepatoprotector și inhibă absorbția glucozei în intestinul subțire fiind astfel utilă în gestionarea diabetului dar și în prevenirea instalării acestei boli.
Matcha contribuie la sănătatea orală. La nivelul gingiilor: consumul ceaiului matcha reduce și previne apariția gingivitei și luptă împotriva parodontozei, încetinind chiar evoluția acestei afecțiuni. Totodată, matcha inhibă dezvoltarea bacteriilor ce provoacă cariile dentare, protejează dinții, previne formarea plăcii dentare, remineralizează smalțul dinților și distruge bacteria ce provoacă respirația urât mirositoare.
Matcha are efecte asupra sănătății și aspectului tenului. Consumul de matcha stimulează producția de colagen, reduce și controlează secreția de sebum, ține sub control acneea și îmbunătățiește aspectul tenului gras. În același timp, antioxidanții din matcha combat efectele nocive ale razelor UV, previn îmbătrânirea prematură a tenului și îmbunătățesc aspectul tenului și al părului.
Cele menționate anterior sunt doar câteva dintre efectele benefice pe care matcha le poate avea asupra corpului uman, lista lor fiind mult mai lungă. Este important însă ca introducerea matcha în dieta unui adolescent să vină la pachet cu o dietă și un stil de viață sănătos.
Sursa foto: pexels.com